Speciality regionu Lyon a okolí
Francouzská kuchyně od francouzského šéfkuchaře
Lyon je francouzské město s bohatou historií a živou kulturou. Město je proslulé svou tradiční kuchyní, architektonickým dědictvím, muzei a kulturními festivaly. Lyonská kuchyně je velmi oblíbená a typická. Ne nadarmo je od roku 1935 Lyon nazýván „světovým městem gastronomie“! V Lyonu jsou ty nejlepší gastronomické školy z celé Francie.
V Lyonu je také 20 michelinských restaurací, patří mezi ně restaurace symbolického šéfkuchaře Paula Bocuseho nebo Georgese Blanca, stejně jako mnoho tradičních restaurací známých jako „Bouchons Lyonnais“, které vycházejí z historie francouzských kabaretů . Podle průvodce Michelin má „světové město gastronomie“ nejlevnější restaurace s michelinskou hvězdou na oběd.
Lyon je prostě naprosto skvělé místo pro milovníky výborné gastronomie. A proto stojí za to přijít i na naše menu z regionu Lyon a okolí.
Zveme vás na speciality z Lyonu, které budeme pro vás připravovat v těchto termínech:
1.-2.6. / 8.-9.6.2024
Naše menu
Vybrali jsme pro vás typické pokrmy lyonského regionu. Můžete ochutnat 2 předkrmy a 2 hlavní chody. A kdo jiný by vám je měl připravit lépe než náš lyonský šéfkuchař Mikaël?
Předkrmy:
- Dortík z drůbežích jater s rajčatovou omáčkou
- Salát „lyonnaise“ (mix zelených salátů, zastřené farmářské vejce, pečený uzený bůček, krutony, zálivka vinaigrette)
Hlavní chody:
- Quenelles (čti „kenel“ – typické lyonské knedlíčky ze štiky) s omáčkou z ráčků, rýže pilaf (s dušenou cibulkou)
- Kuře „celeste“ (pečené kuřecí stehno v omáčce s rajčaty, lesními houbami, petrželí, česnekem a koňakem, s bramborovými rösti )
Speciality regionu podáváme v rámci poledního menu mezi 12. – 15. hodinou. Určitě vám doporučujeme rezervaci stolu předem.
Typické produkty a speciality regionu Lyon
Lyon je vyhlášený svými uzenářskými produkty – například typická paštika v těstíčku (paté en croûte) má zvláštní vztah k hlavnímu městu francouzské gastronomie, protože v Lyonu se každoročně koná mistrovství světa v přípravě této paštiky. K dalším uzenářským produktům patří cervelas lyonnais, tato vařená klobása, se vyznačuje poměrně velkým zrnem a tím, že je vždy buď s lanýžovou, nebo pistáciovou příchutí. Gratton de Lyon, velmi podobné českým škvarkům, se vyrábí z malých kousků vepřového sádla, jako je vepřový bůček nebo odřezky šunky, které se rozpustí na pánvi nebo v hrnci.
Mezi typické pokrmy patří:
- Quenelle lyonnaise – knedlíčky z rybího masa (typicky štiky), mleté, ochucené a s přidaným vejcem, které se formují a vaří ve vroucí vodě a podávají s omáčkou ze sladkovodních ráčků
- Saucisson brioché – křehká, měkká brioška do které je zabalená klobáska cervelas lyonnais s pistáciemi
- Volailles de Bresse – drůbež z Bresse (chráněné označení původu), která je krmena kukuřicí a pšenicí sklízenou pouze v oblasti Bresse a je proslulá svou jemnou bílou kůží a měkkým mramorovaným masem
- Cervelle de canut – čerstvý tvarohový sýr s pažitkou, šalotkou a cibulí – recepturu vynalezli tkalci z Lyonu, kteří v 19. století nebyli příliš bohatí, aby nahradili jehněčí mozek, který byl pro ně příliš drahý (můžete ho mimochodem ochutnat v rámci našeho 7mi chodového degustačního menu)
- Saint-Marcellin – neuvěřitelně krémový tavený sýr z kravského mléka, který proslavil společnost Mère Richard v Lyonu
- Bugnes lyonnaises – lyonské koblihy ve tvaru kosočtverce, které se tradičně prodávají o masopustu