Kávový víkend Nebespán Šumava

Kávový víkend 19.-20.8. v Nebespánu

Možná to nevíte a je to už dávno, ale v Nebespánu jsme začínali jako kavárna. Zpočátku jsme neměli žádnou ambici provozovat restauraci se skvělým jídlem. Chtěli jsme jen malou kavárnu s pár výbornými zákusky, nějakým sendvičem, a především skvělou kávou. Protože výběrovou kávu milujeme.

Postupně se nám provoz trochu zvětšil, ale ke kávě a k našim kořenům se rádi vracíme. Proto jsme se rozhodli pozvat Dana Brablece, mladého a nadšeného baristu a pražiče kávy v jedné osobě, a uspořádat kávový víkend. Kdysi dávno u nás pracoval na letní brigádě, a už tehdy byla káva středem jeho světa 🙂

Dan přiveze několik výborných výběrových káv, které sám vybírá a praží, takže budete moct ochutnat kávu v různých odstínech chuti. Hlavně ale pro vás uspořádá krásné kávové představení přímo na vašem stole. Připraví vám kávu alternativním způsobem, a to buď v Aeropressu nebo ve V60, s podrobným výkladem a popisem kávy. A my vám k tomu přidáme skvělé mandlové cukroví. 

Bude to příjemné, zajímavé, voňavé a hlavně moc dobré, tak si nenechte tenhle zážitek ujít!

Alternativní přípravy kávy - V60 a Aeropress

Aeropress je vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Od této chvíle si každý z nás může nejen v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů. Aeropress je velmi jednoduchý aparát, který funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr.

V60, neboli jedna z nejoblíbenějších metod pro přípravu kávy – dripper s označením V60 od japonské firmy Hario. Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele vznikla už v roce 1921. Na svoje (znovu) objevení si však musel dripper počkat, a to až do roku 2004. Oproti svému pradědečkovi doznal některých důležitých změn – má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. A proč obsahuje číslici ve svém názvu? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce, přes který se káva filtruje.

Příprava kávy přímo na vašem stole

Na alternativní přípravu kávy budeme používat dva druhy kávy, a to:

  • Kolumbie Nester Lasso, zpracovaná anaerobic Natural metodou, s chuťovým profilem Mango, Cola a růže.
  • Indonésie Ijen, zpracovaná mokrou metodou, s chuťovým profilem pomeranč, černý čaj a hnědý cukr.

Můžete si sami  vybrat, ze které kávy budete chtít připravit váš šálek, a stejně tak si sami vyberete, jakým způsobem, zda V60 nebo Aeropress.

Cena se odvíjí o vybraného druhu kávy:

  • 90 Kč za v60 nebo Aeropress ze zrn Indonésie Ijen
  • 120 Kč za v60 nebo Aeropress ze zrn Kolumbie Nester Lasso

 

Kdo vám bude kávu připravovat

Jsem Dan Brablec, je mi 22 let, vystudoval jsem hotelovou školu a kávě se věnuji již 6 let.
Nejdřív vše začalo vášní k latteartu, a později jsem se začal do toho více ponořovat.
Prošel jsem si několik kaváren, jako barista a v současný době pracuji jako pražič v hradecké pražírně Chroast.