Kávový víkend Nebespán Šumava

Kávový víkend 17.-18.8. v Nebespánu

Možná to nevíte a je to už dávno, ale v Nebespánu jsme začínali jako kavárna. Zpočátku jsme neměli žádnou ambici provozovat restauraci se skvělým jídlem. Chtěli jsme jen malou kavárnu s pár výbornými zákusky, nějakým sendvičem, a především skvělou kávou. Protože výběrovou kávu milujeme.

Postupně se nám provoz trochu zvětšil, ale ke kávě a k našim kořenům se rádi vracíme. Proto jsme se rozhodli pozvat Dana Brablece, mladého a nadšeného baristu a pražiče kávy v jedné osobě, a uspořádat kávový víkend. Kdysi dávno u nás pracoval na letní brigádě, a už tehdy byla káva středem jeho světa 🙂

Dan přiveze několik výborných výběrových káv, které sám vybírá a praží, takže budete moct ochutnat kávu v různých odstínech chuti. Hlavně ale pro vás uspořádá krásné kávové představení přímo na vašem stole. Připraví vám kávu alternativním způsobem, a to buď v Aeropressu nebo ve V60, s podrobným výkladem a popisem kávy. A my vám k tomu přidáme skvělé mandlové cukroví. 

Bude to příjemné, zajímavé, voňavé a hlavně moc dobré, tak si nenechte tenhle zážitek ujít!

Alternativní přípravy kávy - V60 a Aeropress

Aeropress je vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Od této chvíle si každý z nás může nejen v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů. Aeropress je velmi jednoduchý aparát, který funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr.

V60, neboli jedna z nejoblíbenějších metod pro přípravu kávy – dripper s označením V60 od japonské firmy Hario. Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele vznikla už v roce 1921. Na svoje (znovu) objevení si však musel dripper počkat, a to až do roku 2004. Oproti svému pradědečkovi doznal některých důležitých změn – má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. A proč obsahuje číslici ve svém názvu? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce, přes který se káva filtruje.

Příprava kávy přímo na vašem stole

Na alternativní přípravu kávy budeme používat dva druhy výběrové kávy, které ještě upřesníme.

Můžete si sami  vybrat, ze které kávy budete chtít připravit váš šálek, a stejně tak si sami vyberete, jakým způsobem, zda V60 nebo Aeropress.

Kávu vám bude připravovat nadšený barista a znalec kávy Dan Brablec, se kterým spolupracujeme už několik let.  Dan vystudoval hotelovou školu a kávě se věnuje již přes 7 let.
Nejdřív vše začalo vášní k latteartu, a později dalším zdokonalováním. Dan pracoval v několika kavárnách jako barista, a také jako pražič ve vyhlášené hradecké pražírně Chroast. Momentálně je součástí týmu kavárny Grounds, která patří pražírně RustyNails. Účastnil se také soutěží Barista roku.
Kávu umí skvěle připravovat, ale také o ní velmi poutavě vyprávět. Těšte se a určitě doražte!