Kávový víkend Nebespán Šumava

Kávový víkend 17.-18.8. v Nebespánu

Možná to nevíte a je to už dávno, ale v Nebespánu jsme začínali jako kavárna. Zpočátku jsme neměli žádnou ambici provozovat restauraci se skvělým jídlem. Chtěli jsme jen malou kavárnu s pár výbornými zákusky, nějakým sendvičem, a především skvělou kávou. Protože výběrovou kávu milujeme.

Postupně se nám provoz trochu zvětšil, ale ke kávě a k našim kořenům se rádi vracíme. Proto jsme se rozhodli pozvat Dana Brablece, mladého a nadšeného baristu a pražiče kávy v jedné osobě, a uspořádat kávový víkend. Kdysi dávno u nás pracoval na letní brigádě, a už tehdy byla káva středem jeho světa 🙂

Dan přiveze několik výborných výběrových káv, které sám vybírá a praží, takže budete moct ochutnat kávu v různých odstínech chuti. Hlavně ale pro vás uspořádá krásné kávové představení přímo na vašem stole. Připraví vám kávu alternativním způsobem, a to buď v Aeropressu nebo ve V60, s podrobným výkladem a popisem kávy. A my vám k tomu přidáme skvělé ořechové cukroví. 

Bude to příjemné, zajímavé, voňavé a hlavně moc dobré, tak si nenechte tenhle zážitek ujít!

Alternativní přípravy kávy - V60 a Aeropress

Aeropress je vynález, který v roce 2005 přinesl malou kávovou revoluci. Od této chvíle si každý z nás může nejen v domácích podmínkách připravit jednoduše velmi chutnou a vysoce kvalitní kávu špičkových parametrů. Aeropress je velmi jednoduchý aparát, který funguje na principu protlačování extrahované kávy přes jemný papírový filtr.

V60, neboli jedna z nejoblíbenějších metod pro přípravu kávy – dripper s označením V60 od japonské firmy Hario. Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele vznikla už v roce 1921. Na svoje (znovu) objevení si však musel dripper počkat, a to až do roku 2004. Oproti svému pradědečkovi doznal některých důležitých změn – má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. A proč obsahuje číslici ve svém názvu? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce, přes který se káva filtruje.

Příprava kávy přímo na vašem stole

Na alternativní přípravu kávy budeme používat dva druhy výběrové kávy:

  • Indonésie Sadoyana

zpracování: promyté, nadmořská výška: 1200-1700m.n.m., chuťový profil: zelené hrozny, meloun cantaloupe, koření

  • Rwanda Coco

zpracování: honey, nadmořská výška 2000-2300m.n.m. chuťový profil: pomerančové květy, broskve, med

Můžete si sami  vybrat, ze které kávy budete chtít připravit váš šálek, a stejně tak si sami vyberete, jakým způsobem, zda V60 nebo Aeropress.

Na mlýnku na espresso budeme mít výjimečně tento víkend kávu Brazílii Cascarel s chuťovým profilem sušené ovoce, hnědý cukr a čokoláda.

Kávu vám bude připravovat nadšený barista a znalec kávy Dan Brablec, se kterým spolupracujeme už několik let.  Dan vystudoval hotelovou školu a kávě se věnuje již přes 7 let.
Nejdřív vše začalo vášní k latteartu, a později dalším zdokonalováním. Dan pracoval v několika kavárnách jako barista, a také jako pražič ve vyhlášené hradecké pražírně Chroast. Momentálně je součástí týmu kavárny Grounds, která patří pražírně RustyNails. Účastnil se také soutěží Barista roku.
Kávu umí skvěle připravovat, ale také o ní velmi poutavě vyprávět. Těšte se a určitě doražte!