francouzske speciality a kuchyne

Speciality z regionu Okcitánie

Přijďte ochutnat úžasná jídla z regionu mezi mořem a horami

Region Okcitánie (Occitanie) vznikl 1. ledna 2016 sloučením dvou bývalých regionů Languedoc-Roussillon a Midi-Pyrénées. Je pojmenován po historickém území Okcitánie. Správním střediskem regionu je město Toulouse.

Díky obrovské geografické diverzitě regionu, od Středozemního moře až po vysoké hory Pyrenejí, ze najdete téměř vše. U moře plody moře a ryby. Po celé pláni se rozprostírají sady a zahrady, které nabízejí to nejlepší ovoce, zeleninu a bylinky. Oliva, královna kulinářských přípravků, se dělí o gurmánské vůně s bazalkou, tymiánem, rozmarýnem a saturejkou.
Výše, když vegetace přestane být tak bujná, vstoupíte do země kaštanů, divokých hub a sýrů, vychutnáte si horskou kuchyni se zvěřinou a uzeninami.
Kachní a husí kuchyně v Gaskoňsku, lanýže v Quercy.  Fazole Chasselas z Moissacu a fazole Tarbais, které dávají slavnému cassoulet jeho nenapodobitelnou chuť. Mezi sýry kralují Roquefort a pyrenejský sýr Tomme.
Tato rozmanitost chutí a tyto gurmánské požitky, někdy doplněné kapkou armagnacu, jsou skutečným „uměním života“, které k Francii neodmyslitelně patří.

Zveme vás na speciality z Okcitánie, které pro vás budeme připravovat v těchto termínech:

  • 14.-15.9. / 21.-22.9. 2024

Nenechte si ujít skvělou kuchyni z tohoto na kvalitu produktů vyjímečného regionu,  které vám připraví náš francouzský šéfkuchař Mikaël.

Naše menu z regionu Okcitánie

S ohledem na štědrost a kvalitu regionálních produktů a specialit jsme se opět museli těžce rozhodovat. Nakonec jsme vybrali následující 2 předkrmy a 2 jídla.

Předkrmy:

  • Farçous – typický předkrm z oblasti Aveyron, jsou to takové lívance naslano z mangoldu, petržele, cibule a česneku, do kterých se přidává mleté vepřové maso (náplň do klobás). Podávají se se salátem.
  • Soupe de fromage  – je to sice v překladu „sýrová polévka“, ale název trochu mate, protože se jí spíš vidličkou než lžící. Připravuje se do zapékací misky, kde se na sebe střídavě vrství plátky venkovské bagety, strouhaného sýra, zelí a  cibule, a vše se zaleje silným vývarem a nechá zapéct v troubě.

Hlavní jídla:

  • Brandade de morue – tradiční jídlo jihozápadní Francie, s přesahem až do Španělska. Připravuje se z tresky a brambor, a zapéká se v misce. Výborný je k ní salát z polníčku.
  • Cassoulet arriege (nebo také „Mounjétado“) chuťově skvělá a výživná směs bílých fazolí, bůčku, jehněčího, klobás, mrkve, rajčat, pórku a cibule, doplněná kachním sádlem, kterým se v jídle rozhodně nešetří. Skvělé jídlo na celodenní výšlap do hor. Jídlo pochází z okolí města Toulouse.

Přijďte se začínajícím podzimem ochutnat další speciality z kulinářské Francie a určitě nebudete litovat.  Těšíme se na vás a přejeme vám dobrou chuť. A nezapomeňte si udělat rezervaci předem!

Typické produkty regionu Okcitánie

Mezi typické produkty tohoto regionu patří:

  • Bílý a fialový česnek, šafrán z Quercy, kukuřičná mouka
  • Foie gras – tučná drůbež
  • Hovězí maso – Jehněčí maso
  • Uzeniny – sušené šunky, klobásy (Klobása Toulouse)
  • Křepelka, holub, drozd, koroptev, bažant, zajíc, králík
  • Fazole Tarbais
  • Sýry Roquefort – Rocamadour
  • Mandle a ořechy, kaštan, lískový oříšek
  • Třešně z Aguessac, chasselas z Moissac (bílé hrozny zlaté barvy), melouny
  • Vína Cahors – Vína Gaillac
  • Armagnac
  • a mnoho dalších surovin, především ovoce a zeleniny