kuchyne klobasky auvergne

Speciality regionu Auvergne

Speciality z regionu Auvergne

Auvergne je region v samotném centrum Francie, který byl vytvořen sopečnou aktivitou před 30 miliony lety. Auvergne je oblastí sopek, kaňonů a jezer. Kraj hornatý, ale neuvěřitelně půvabný, přezdívaný také zelené plíce Francie s lázeňskými městy v Le Puy en Velay a výchozím bodem jedné z cest do Santiaga de Compostela. Velkou část Auvergne tvoří tzv. Massif Central s vrcholy přes 1.800 m n.m., proto se tak někdy nazývá celá oblast.

Lidé si zde najdou čas na sušení šunky a klobás nebo na vaření zelné polévky na plotně. Pohoří Auvergne je také plné pokladů – hovězího masa, uzenin, zelené čočky, horských květin, lesního ovoce a sýrů. Kombinace těchto produktů dává Auvergne osobitou, bohatou a vydatnou kuchyni, navzdory jeho pověsti o chudém kraji.

Zveme vás na speciality z regionu Auvergne, které budeme pro vás připravovat v těchto termínech:

28.-29.9./ 5.-6.10.2024

Přijďte ochutnat velmi chutné pokrmy, které vám připraví náš francouzský šéfkuchař Mikaël.

Naše menu

Bylo docela těžké se rozhodnout jen pro několik jídel z nabídky tolika skvělých pokrmů, které se díky kvalitním surovinám v Auvergne vaří. Nakonec jsme pro vás vybrali tyto 2 předkrmy a 2 hlavní chody.

Předkrmy:

  • Salade „auvergnate“ –  typický salát připravujeme se zelených lístků, rajčat, opečeného chleba,  modrého sýra bleu d´auvergne, vlašských ořechů a konfitovaných drůbežích žaludků. Salát v originální podobě byl z listů mladých pampelišek a čekanky (trochu nahořklý).
  • Polévka „Potée auvergnate“ –  potée je velmi starý pokrm, který se původně připravoval v hliněném hrnci, odtud také pochází jeho název. Jde v podstatě o výživý vývar s typickými místními produkty – vepřovým masem, uzeným, klobásou, listy zelí a kapusty. bramborem, kořenovou zeleninou a hořčicí

Hlavní chody: 

  • Truffade – zapečené brambory se sýrem tomme z regionu Cantal, sušenou slaninou, sádlem, česnekem a petrželí. Původ slova truffade pochází z názvů brambor v Auvergne: trufa nebo trufla. Tento typický pokrm připravovali pastevci, kteří trávili několik měsíců v horách.
  • Petit salé aux lentilles – tento francouzský klasický pokrm známá i u nás v sobě kombinuje zelenou čočku z Puy, uzenou krkovici, klobásu, mrkev a cibuli

Těšíme se na vás a přejeme vám dobrou chuť. A nezapomeňte si udělat rezervaci předem!

Typické produkty a speciality Auvergne

Mezi typické rostlinné produkty z regionu Auvergne patří:

olej z vlašských ořechů, máta, verbena, cibule, šalotka, zelí a kapusta, brambory, zelená čočka z Puy, lesní plody, lesní houby

U živočisných produktů musíme zmínit:

hovězí maso (Salers a Aubrac), vepřové maso, sádlo, sušená šunka a klobásky ve tvaru U, jehněčí z Bourbonnais,  drůbež z Auvergne, raci a žáby, pstruzi, štiky

K nejprestižnějším sýrům, které lze na náhorní plošině Auvergne najít, patří Cantal, Bleu d’Auvergne a Saint-Nectaire.
A nakonec, po prestižním sýrovém talíři, slavné Murat cornets z regionu Cantal, sušenky z vaflového těsta, které se po upečení ručně rolují do tvaru připomínající kravský roh a plní se na sladko i na slano, např. pěnou z foie gras. A můžete je u nás také ochutnat!

Přejeme vám dobrou chuť a skvělé gastronomické zážitky!