francouzské speciality a kuchyně

Speciality regionu Nová Akvitánie

Přijďte ochutnat vynikající jídla z regionu mezi oceánem a horami

Nová Akvitánie (francouzsky „Aquitaine“), třetí největší region Francie, je obklopena Pyrenejemi, Centrálním masivem a Atlantským oceánem.

Tento region, který byl kdysi dávno osídlen našimi prehistorickými předky, se může pochlubit četnými archeologickými nalezišti. Bordeaux, hlavní město tohoto regionu, je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, město Pau pod Pyrenejemi je rodištěm Jindřicha IV.. Chloubou Akvitánie jsou dlouhé písčité pláže na pobřeží Atlantiku a také Pyla, největší písečná duna Evropy.

Pobřeží Atlantiku nabízí vynikající mořské plody, včetně proslulých ústřic z Arcachonu. Navíc 90 % francouzských mušlí se pěstuje v přírodní pánvi Arcachon. Foie gras, lanýže, houby, sušené švestky a vlašské ořechy jsou základem gastronomie Nové Akvitánie. Foie gras, místní specialita a mezinárodní pochoutka, je nejznámější gastronomickou specialitou Nové Akvitánie. Vyrábí se především v regionu Landes. Baskický vliv se projevuje v crème brûlée nebo v piperade, baskické jídlo připravované z cibule, rajčat, paprik a vajec. A nesmíme zapomenout na oslnivý „černý diamant Périgordu“, lanýže.

Region je také významný svými vinicemi a víny – ať už ze světoznámých vinic St-Emilion, Pomerol, Graves a Médocn nebo z vinohradů v Sauternes, Margaux a Pauillac.  Díky talentovaným kuchařům a kvalitě pokrmů a receptů je gastronomie Nové Akvitánie vysoce ceněna.

Speciality z Nové Aquitánie pro vás budeme připravovat o následujících víkendech:

  • 31.8.-1.9. / 7.-8.9.2024

Nenechte si ujít skvělou kuchyni z tohoto na kvalitu produktů vyjímečného regionu, které vám připraví náš francouzský šéfkuchař Mikaël.

Naše menu

Vzhledem k vzdálenosti Nebespánu od moře, a tím pádem komplikovanou dopravu čerstvých plodů moře, jsme se rozhodli pro konzervativnější menu. Nicméně vám chceme nabídnout skvělé francouzské ústřice. Vedle toho opět ochutnáte 2 předkrmy a 2 hlavní chody.

Předkrmy:

  • Ústřice z Oléronu se šalotkovou omáčkou (vinný ocet, šalotka, pepř, sůl)
  • Tourin à l´ail (čti „turin a laj“) – jemná česneková polévka na bázi vývaru, s kachním sádlem, zahuštěná žloutkem a  s rozšlehaným bílkem, která se samořejmě podává s bagetkou a strouhaným sýrem. Tourin je obecný název pro polévky na jihozápadě Itálie, zejména v Périgordu. Tourin, okcitánsky torrin, byla základem rolnické stravy. Jedná se o druh vývaru, existuje mnoho různých tourinů, s cibulí nebo rajčaty, ale nejznámější je česnekový tourin, symbolická polévka Périgordu.
  • Salade landaise – základem je salát frisée a zelené fazolky, které se přelijí zálivkou vinaigrette. Poté se přidají  rajčata, plátky uzených kachních prsou a plátky foie gras a nakonec piniové oříšky

Hlavní chody: 

  • Axoa de veau (čti „ašoa“) – je to pomalu tažené ragú z telecího maso s cibulí, rajčaty a paprikami,  s pepřem „Espelette“. Recept pochází z Baskicka a na JZ Francie je zdomácnělý. Připravuje se nejlépe den předem, a my ho podáváme s rýží Pilaf.
  • Lapin aux pruneaux  (čti „lapan o prunó) – králík na švestkách. Sušené švestky jsou v oblasti Akvitánie typické, a stejně tak i recepty, které je využívají v teplé kuchyni. My použijeme králíka z farmy Nové Dvorce kousek za Kašperskými Horami, ale připravíme ho na francouzský způsob s cibulí, slaninou, švestkami a bílým vínem, a budeme ho podávat s tzv. brambory salardaise, neboli malými brambůrky pečenými v kachním sádle. Bude to lahůdka!

Opět doporučujeme rezervaci předem, abyste si mohli všechny pokrmy vychutnat v klidu, ideálně se skleničkou červeného vína z Bordeaux. Těšíme na vás!