francouzská kuchyně a speciality

Speciality z regionu Provence a Côte d’Azur

Přijďte ochutnat speciality z regionu voňavé Provence

Gurmánské regiony Provence a Azurové pobřeží se doslova utápí ve vůních a chutích, které lze vychutnat ve stínu olivovníků. V tomto regionu voní všechno: génépi, z něhož se vyrábí vynikající likér, ovoce a zelenina na pestrých stáncích, aromatické bylinky jako tymián, rozmarýn a česnek, které obohacují speciality z masa i ryb.

Pravá provensálská kuchyně je energická, ale jednoduchá a zaměřuje se na zachování chuti a struktury sezónních čerstvých surovin, jako jsou například rajčata, česnek, šafrán, papriky, ančovičky, olivy, olivový olej a divoké bylinky.
Není to restaurační kuchyně, tzv. haute cuisine, kterou je Francie právem proslulá. Je to spíše rodinná kuchyně babičky a dědečka…

Středozemní kuchyně chutná nejlépe v létě, kdy dozrává zelenina, které je v této kuchyni opravdu hodně.  Zveme vás na speciality z Provence a Azurového pobřeží, které budeme pro vás připravovat v těchto termínech:

  • Provence 1. díl  13.-14.7./ 20.-21.7./ 27.-28.7. /
  • Provence 2. díl  3.-4.8. / 10.-11.8. / 17.-18.8.

Přijďte ochutnat pokrmy plné letních chutí, které vám připraví náš francouzský šéfkuchař Mikaël.

Naše menu - Provence 1. díl

Opět nás čekal těžký výběr, a v prvním dílu vám nabízíme 2 předkrmy a 2 hlavní jídla:

Předkrmy:

  • Soupe au pistou  – je tradiční jihofrancouzská polévka připravená z čerstvé letní zeleniny, jako jsou cukety, rajčata a zelené fazolky, které se dusí s pomalu vařenými bílými fazolemi a bramborami. Pistou je bylinková pasta z bazalky, česneku a olivového oleje a tvrdého sýra. Nechybí samozřejmě provensálské bylinky.
  • Pissaladiere – slaný koláč s karamelizovanou cibulí, černými olivami a ančovičkami, původ je v okolí města Nice.

Hlavní chody: 

  • Daube niçoise – neboli pomalu a dlouho tažené hovězí po provensálsku, s rajčaty, bílým nebo červeným vínem, koňakem, žampiony, slaninou, mrkví a česnekem.  Většinou se podává s těstovinou nebo bramborem,  v našem případě to budou zapečené brambory s květákem a bešamelem
  • Poulet provençale – farmářské kuře po provensálsku bude doprovázet tzv. petit epeutres, což je špalda vařená s paprikou, cibulí a olivami v drůbežím vývaru, zakápnutá vínem a posypaná strouhaným tvrdým sýrem

Nezapomeňte si udělat včas rezervaci, abyste si mohli na všech těch dobrotách pochutnat. Vedle speciálního provensálského menu budeme mít na menu i jiná výborná jídla.

  • Termíny Provence 1. díl 13.-14.7./ 20.-21.7./ 27.-28.7. /

Naše menu - Provence 2. díl

Protože kuchyně Provence a Středomoří je postavená především na letních produktech a nabízí spoustu možností, rozhodli jsme se jí v naší cestě po francouzských regionech věnovat 2 díly. Pro druhou část naší cesty jsme vybrali následující předkrmy a hlavní chody.

Předkrmy:

  • Salade niçoise – zeleninový salát pocházející z města Nice, který má po celém světě řadu variací. Ten původní byl s ančovičkami, které byly postupně nahrazeny tuňákem. V původním receptu také nebyly vařené brambory. V každém případě je to plnohodnotné letní jídlo, které se skládá ze zeleného salátu, rajčat, vařených vajec, zelených fazolek, čených oliv, tuňáka a hořčicové zálivky vinaigrette
  • Papeton d´aubergine, anchoiade a socca – Papeton je vlastně taková vegetariánská terinka z pečeného lilku, samozřejmě s aromatickými bylinkami a kořením.  Podávám se se soccou, což je pečená placka z cizrnové mouky, oblíbená ve Středomoří, a s anchoide, což je klasický provensálský dip nebo pomazánka, která se připravuje jen z těch nejlepších ančoviček, kvalitního olivového oleje, bílého vinného octa a česneku. Dohromady je tento předkrm pravou esencí francouzského Středomoří.

Hlavní chody: 

  • Bouillabaisse – tradiční provensálská rybí polévka, původem z přístavu města Marseille. Obsahuje různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny, a je ochucená roztodivnými bylinkami a kořením, jako jsou česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán. My ji budeme připravovat v jednodušší verzi nám dostupných ryb a samozřejmě podávat s omáčkou rouille (domácí majonéza s česnekem a šafránem) a francouzskou bagetkou.
  • Petits farci de légumes – neboli krásně zralá letní zelenina (cuketa, paprika, cibule, rajčata) plněná náplní z mletého masa

Opět doporučujeme rezervaci předem, abyste si mohli všechny pokrmy vychutnat v klidu, ideálně se skleničkou vychlazeného růžového vína. Těšíme na vás!

  • Termíny Provence 2. díl  3.-4.8. / 10.-11.8. / 17.-18.8.