francouzska kuchyne speciality a recepty

Speciality regionu Burgundsko

Francouzská kuchyně od francouzského šéfkuchaře

Burgundsko je regionem s velmi bohatou historií a tradicí vysoké kuchyně (haute cuisine), jejíž světové pověsti se vyrovnají pouze místní vinice. Hlavním městem regionu je Dijon, mezi další významná města patří Beaune s jeho hospici, Nevers, Mâcon nebo Auxerre.

Burgunďané milují pikantní jídla, v nichž se snoubí kyselost octa nebo okurek, štiplavost hořčice a slanost uzené slaniny. Smetanovost omáček, umocněnou přítomností cibule, najdeme v mnoha dušených pokrmech. A nekonečně sladká je i zelenina, obvykle vařená na smetaně. Typické produkty a speciality najdete dále na stránce. Ale především, co by byla burgundská kuchyně bez vína, které patří k nejlepším na světě?

Zveme vás na speciality z Burgundska, které budeme pro vás připravovat v těchto termínech:

15.-16.6. / 22.-23.6./ 29.-30.6. / 12.-13.10. / 19.-20.10.2024

 

Naše menu

Burgundské menu Nebespán jsme vybírali velmi pečlivě. Můžete ochutnat 2 předkrmy a 2 hlavní chody.

Předkrmy:

  • Oeuf meurrette  – zastřené farmářské vejce v omáčce z červeného burgundského vína, telecího vývaru, se žampiony a slaninou, podává se s opečenou bagetkou
  • Cassolette d´escargot en croute – ragú z burgundských šneků na smetaně, s petrželí, česnekem a slaninou, zapečené v misce s čepičkou z listového těsta

Hlavní chody:

  • Coq au vin (kohout na víně) – dlouho tažený mladý kohoutek na červeném víně, se zapečenými brambory dauphinois (tenké plátky brambor zapečené se smetanou a česnekem)
  • Pochousse (čti „pošus“) – bílá rybí polévka s klobáskou, bílým vínem, česnekem, estragonem a smetanou

Budeme nabízet výběr skvělých burgundských vín po skleničce, a také si můžete rezervovat místo na řízené Degustaci burgundských vín, která se koná v sobotu 15.6. od 15 hodin.

Těšíme se na vás a přejeme vám dobrou chuť.  A nezapomeňte si udělat rezervaci předem!

Typické produkty a speciality z Burgundska

Mezi typické produkty z tohoto zemědělsky významného regionu patří například dijonská hořčice, jelítka (tzv. boudin), vařená šunka, bažant, zajíc a králík, slepice z Bresse, burgundská drůbež, sladkovodní ryby jako štika, kapr či pstruh, šneci a žabí stehýnka, z mléčných produktů pak máslo, smetana a tučné sýry jako Epoisse nebo Chaource, ze zeleniny zejména cibule, chřest a saláty, z ovoce černý rybíz (cassis), jablka, hrušky a švestky, ze sladkého pečiva pak perník, který se servíruje například s foie gras.

Mezi typické speciality pak patří řada i u nás velmi známých jídel jako:

  • burgundští šneci (escargot de Bourgogne), které se podávají v omáčce z másla, česneku a petržele
  • vařená šunka s petrželí (jambon persillé), typické jídlo velikonočních svátků
  • hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon), hovězí ragú na červeném víně
  • králík po dijonsku (lapin à la moutarde), králík na smetaně a hořčici
  • kohout na víně (coq à la vin), samozřejmě na burgundském víně
  • pečená štika na Chablis (jak jinak než na bílém víně)
  • mladý hrášek (petit pois à la nivernaise) – dušený na másle s mladým hlávkovým salátem, se zakysanou smetanou
  • hrušky na víně  (poire au vin)
  • sorbet z černého rybízu (sorbet de cassis)
  •  a další speciality z místních produktů